SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

5 ml ile to jest mg

  • [...] wahania w zakresie fizjologicznym nie mają żadnego znaczenia i nie dają żadnej przewagi. Niekoniecznie wyższe stężenie testosteronu musi cokolwiek oznaczać, póki nie wiemy, ile jest związane i czy receptory androgenowe nie uległy „blokadzie”). Faktycznie duże znaczenie ma podawanie testosteronu (żele przeskórne, roztwory do iniekcji na oleju, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1586 Data: 2022-11-10 09:56:58
  • Jakie napoje najlepiej nawadniają?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] trwających powyżej 90 min. warto sięgnąć po napoje izotoniczne. Chociaż sok pomarańczowy i mleko mają wyższy wskaźnik rehydracji, niż woda, woda jest najlepszym wyborem, o ile nie tracisz znaczącej ilości elektrolitów, a wyczerpanie glikogenu nie stanowi problemu. W przeciwnym razie najbezpieczniejszą alternatywą jest napój z elektrolitami i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8650 Data: 2018-10-02 12:02:53
  • Kofeina to stymulant, który zapewnia zastrzyk energii zarówno dla ciała, jak i umysłu. Jej najpopularniejsze źródła to kawa i herbata. Choć kofeina jest uważana za dość bezpieczną, to jednak niektóre osoby powinny stosować ją z rozwagą. Do tej grupy należą kobiety spodziewające się dziecka. Czy kofeina jest bezpieczna? Dla wielu osób kofeina ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3621 Data: 2021-08-21 09:06:53
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1257 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • [...] w produktach zawierających kakao lub czekoladę oraz w lekach. Ze względu na szerokie spożycie przez większość grup ludności, naukowcy próbowali udzielić odpowiedzi, na ile jej dostarczanie jest bezpieczne dla zdrowia. Wnioski Kofeina dobrze komponuje się z l-karnityną. Takie połączenie wydaje się wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3595 Data: 2020-02-26 10:13:23
  • [...] testosteronu jest mniej). W rzadkich wypadkach stężenie preparatów z oficjalnego obrotu jest nieco niższe. https://youtu.be/uAwpAeni3HM?t=586 Później zapytano Bostina, ile musiałby w takim razie brać kulturysta będący na wyższym poziomie w trakcie przygotowań i jego odpowiedź była szokująca: 1,5 g testosteronu tygodniowo, 1 g primobolanu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16955 Data: 2018-10-31 11:13:12
  • [...] wydzielaniem insuliny, insulinoopornością, zmniejszonym wykorzystaniem glukozy, nadmierną produkcją glukozy w wątrobie oraz ogólnoustrojowym stanem zapalnym o niewielkim nasileniu. Cukrzyca typu 2 jest niebezpieczną chorobą, która dotyka 34,2 mln osób w Stanach Zjednoczonych (10,5% całej populacji). Kolejne dziesiątki milionów Amerykanów mają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2512 Data: 2021-12-17 19:09:05
  • Kontrowersje wokół mięsa i weganizmu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1351 Data: 2020-02-26 09:52:57
  • [...] oczywiście po odłączeniu estrów czystego testosteronu jest mniej). W rzadkich wypadkach stężenie preparatów z oficjalnego obrotu jest nieco niższe. Później zapytano Bostina, ile musiałby w takim razie brać kulturysta będący na wyższym poziomie w trakcie przygotowań i jego odpowiedź była szokująca: 1,5 g testosteronu, tygodniowo, 1 g primobolanu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23302 Data: 2018-06-22 09:45:08
  • W sumie nie powinienem się dziwić, że mity i kłamstwa mają się dobrze, gdyż w naszym kraju ok. 30% ludzi wierzy w homeopatię, a 61% w to, iż GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Dodać należy, iż 21% naszych rodaków wierzy w to, iż szczepienia powodują autyzm (autyzm mają powodować milionowe części grama różnych związków zawarte w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11484 Data: 2018-01-21 11:02:21
  • Witaminy to związki chemiczne, które są wymagane do właściwego funkcjonowania naszego ciała. Witamina B12 zalicza się do większej grupy witamin B, składającej się z 8. różnych witamin: B1 - tiaminy B2 - ryboflawiny B3 - niacyny,  B5 - kwasu pantotenowego B6 - pirydoksyny B7 - biotyny  B9 - kwasu foliowego  B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3832 Data: 2021-06-04 14:00:51
  • [...] (NPP), methandrostenolone (dianabol w Polsce lepiej znany, jako metanabol), oxandrolone (anavar), methenolone enanthate (primobolan). Ciężko też powiedzieć, na ile stres oksydacyjny i zmiany zachodzące w organizmie są indukowane stosowaniem SAA, a na ile treningiem. Od dawna wiemy, iż nadmierny wysiłek fizyczny wywołuje obraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5624 Data: 2018-06-28 11:24:44
  • W obecnych badaniach duży nacisk kładziony jest na naturalne molekuły i ich potencjalne efekty terapeutyczne w profilaktyce wielu chorób. Kofeina najczęściej kojarzy się ze sportem lub pracą umysłową. Dla wielu osób jest to zatem stymulant, który wydaje się nie mieć potencjalnie korzystnych dla zdrowia zastosowań. Okazuje się jednak, że ta z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1124 Data: 2023-09-11 16:43:05
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4219 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Cholesterol i jego frakcje

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] materii należy jeszcze poczekać. Referencje: Joanna Banach, Władysław Sinkiewicz „Cholesterol HDL — przyjaciel czy wróg?” https://ojs.kardiologiapolska.pl/kp/article/viewFile/KP.2013.0045/7195 Daphna Weissglas-Volkov and Päivi Pajukanta1 “Genetic causes of high and low serum HDL-cholesterol” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5371 Data: 2017-08-01 09:19:31
  • [...] DM1, Missimer A1, Murillo AG1, Lemos BS1, Malysheva OV2, Caudill MA2, Blesso CN1, Fernandez ML3. “Intake of up to 3 Eggs/Day Increases HDL Cholesterol and Plasma Choline While Plasma Trimethylamine-N-oxide is Unchanged in a Healthy Population.”  Lipids. 2017 Mar;52(3):255-263. doi: 10.1007/s11745-017-4230-9. Epub 2017 Jan 13. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7353 Data: 2020-02-17 07:55:09
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] pewnej wiodącej na rynku firmy. Marchew zawiera kilkukrotnie więcej karotenów w porównaniu do sałaty (15000 vs 3200 j.m. na 100 g produktu). W pewnym badaniu sprawdzano, ile potrzeba soku z marchwi, tartej marchwi lub szpinaku dla utrzymania odpowiedniego stężenia witaminy A w ustroju. Okazało się, że podaż 3350 mikrogramów karotenów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1380 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Sól a nadciśnienie. Fakty i mity

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] na ergometrze (z 30 sekundową przerwą między seriami) u zdrowych, młodych osób . Czy to znaczy, że trening interwałowy niszczy cały organizm przez wpływ kortyzolu i nasilenie wyrzutu katecholamin? Nie, gdyż stężenie kortyzolu jest podniesione tylko chwilowo, a dla organizmu znaczenie ma stężenie długofalowe (np. przewlekły stan zapalny). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3173 Data: 2018-11-24 13:26:54
  • Skażenie olejów roślinnych. Czy olej roślinny jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] WYDANIE III INGA KRZYWY, EDWARD KRZYWY, MAGDALENA PASTUSZAK GABINOWSKA, ANDRZEJ BRODKIEWICZ „OŁÓW – CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ?” https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0006/38157/56-02_118-128.pdf Emilia Kolarzyk  „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 553 Data: 2024-01-10 10:55:36
  • [...] niszczy serce, a zmiany w układzie sercowo-naczyniowym prowadzą do spadku filtracji kłębuszkowej i mamy do czynienia z przewlekłą chorobą nerek. Ta z kolei ma wpływ na nasilenie stresu oksydacyjnego, retencję płynów, nadciśnienie tętnicze, aktywację układu RAA, aktywację układu współczulnego, stan zapalny i… błędne koło się zamyka. U szczurów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12726 Data: 2020-11-14 09:48:06